Podstawy projektowania produktu
Celem nauczania przedmiotu Projektowanie Produktu jest wyposażenie studentów w wiedzę i umiejętności pozwalające na przeprowadzenie procesu projektowego w konkretnym środowisku. Celem zajęć ćwiczeniowych (praktycznych) jest rozwinięcie umiejętności analizy zagadnienia, sformułowania problemu i określenia założeń projektowych oraz zakresu projektowego, a także kreatywnego podejścia w rozwiązywaniu problemu. Efektem cyklu dydaktycznego jest zaprojektowanie poprawnego produktu zgodnego z przygotowanymi założeniami projektowymi, zakończonym modelem (3D lub rzeczywistym ) zaprojektowanego obiektu. Celem jest przygotowanie studenta do współpracy z przedsiębiorcą wdrażającym nowy produkt.
-
Prowadzący
Agata Chmielarz
- doktor habilitowany
- profesor uczelni
- wieloletnie doświadczenie w pracy ze studentami, od lat współpracuje z przemysłem – na swoim koncie posiada liczne wdrożenia projektów produktów, Kierownik Katedry Projektowania Produktu
- doktor habilitowany
- profesor uczelni
- wieloletnie doświadczenie w pracy ze studentami, od lat współpracuje z przemysłem – na swoim koncie posiada liczne wdrożenia projektów produktów, Kierownik Katedry Projektowania Produktu
Andrzej Klisz
- doktor habilitowany
- profesor uczelni
- doktor habilitowany
- profesor uczelni
Bartłomiej Nawrocki
- magister inżynier architekt
- asystent
- współtworzy biuro jojko+nawrocki architekci, zajmujące się projektowaniem architektury, zarówno w niewielkiej skali wnętrz jak i urbanistyki, laureat nagród w konkursach krajowych i zagranicznych
- magister inżynier architekt
- asystent
- współtworzy biuro jojko+nawrocki architekci, zajmujące się projektowaniem architektury, zarówno w niewielkiej skali wnętrz jak i urbanistyki, laureat nagród w konkursach krajowych i zagranicznych
-
Treści programowe
Treść przedmiotu dla studentów uczestniczących w:
1 semestr – zapoznanie z etapami procesu projektowego oparte o przeprowadzenie ćwiczenia na konkretnym przypadku: poszukiwanie idei, analiza istniejących rozwiązań, analiza potrzeb użytkownika, określenie grupy docelowej, określenie technologii, konstruowanie założeń projektowych, sposoby poszukiwania rozwiązań projektowych, projektowanie – prezentacja pomysłu szkice, makiety, modele 3D. Modelowanie obiektu – makieta.
2 semestr - przeprowadzenie procesu projektowego: poszukiwanie idei , analiza istniejących rozwiązań, analiza potrzeb, analiza grupy docelowej, analiza technologii, sposoby poszukiwania rozwiązań projektowych, projektowanie – sposoby prezentacji pomysłu szkice, makiety, modele 3D. Modelowanie obiektu – makiety, modele, prototyp.
3 semestr - przeprowadzenie procesu projektowego: poszukiwanie idei – często nawiązanie współpracy z firmą, analiza istniejących rozwiązań, analiza potrzeb, analiza grupy docelowej, określenie person, analiza technologii, zapoznanie się z technologią firmy, odpowiedź na brief postawiony przez firmę w postaci założeń projektowych, sposoby poszukiwania rozwiązań projektowych, projektowanie – sposoby prezentacji pomysłu szkice, makiety, modele 3D, przygotowanie i prezentacja projektu przed Inwestorem. Analiza projektu – pod kontem użytkowym, ergonomicznym, funkcjonalnym, technicznym. Modelowanie obiektu – makiety, modele, prototyp.
4 semestr dyplomowy – przeprowadzenie procesu projektowego: poszukiwanie idei – często poszukiwanie firmy produkcyjnej, analiza istniejących rozwiązań, analiza potrzeb, analiza grupy docelowej, określenie person, analiza technologii, zapoznanie się z technologią firmy, odpowiedź na brief postawiony przez firmę w postaci założeń projektowych, sposoby poszukiwania rozwiązań projektowych, projektowanie – sposoby prezentacji pomysłu szkice, makiety, modele 3D, przygotowanie i prezentacja projektu przed Inwestorem. Współtworzenie projektu w zespole projektowym ( minimalnie Inwestor – projektant) Analiza projektu – pod kontem użytkowym, ergonomicznym, funkcjonalnym, technicznym. Modelowanie obiektu – makiety, modele, prototyp. Analizy produktu określenie istotnych cech produktu stanowiących nowość. Omówienie etapów wdrażania produktu do produkcji.
-
Prace dyplomowe magisterskie
Projekt poszycia motocykla elektrycznegoPromotor: dr hab. Agata Chmielarz, prof.ASP
Recenzent: dr hab. Andrzej Sobaś, prof.ASPProjekt mebli dla dzieci współdzielących pokój.Promotor: dr hab. Agata Chmielarz, prof.ASP
Recenzent: dr Marta WięckowskaProjekt mebli dla dzieci współdzielących pokój.Promotor: dr hab. Agata Chmielarz, prof.ASP
Recenzent: dr Marta WięckowskaMele MaiTo projekt wibratora wspomagającego naturalną metodę termiczną.Projekt budki dla kotów wolno żyjących, jako element wspomagający pielęgnowanie relacji w społeczności pomagającej kotomPromotor: dr hab. Agata Chmielarz, prof.ASP
Recenzent: dr hab. Anna Kmita, prof.ASPProjekt budki dla kotów wolno żyjącychPromotor: dr hab. Agata Chmielarz, prof.ASP
Recenzent: dr hab. Anna Kmita, prof.ASPCzarka pamięciCelem projektu jest podniesienie świadomości dotyczącej szkodliwości stosowanych obecnie produktów nagrobnych, mobilizacja do zmiany nawyków w kontekście korzystania ze zniczy i kwiatów, a także zamanifestowania w godny sposób pamięci i szacunku wobec zmarłego.Zestawy naczyń ekspozycyjno-promocyjnych Śląskich deserów / Joanna Pastusińska / 2016Projekt zestawów naczyń do deserów Śląskich, w skład których wchodzą elementy takie jak szolka, puchar deserowy, podstawka, miseczka, filiżanka oraz spodek. Wszystkie elementy to połączenie kunsztu rzemiosła ceramicznego, toczenia w drewnie oraz nowoczesnej technologii tłoczenia metali i ich wycinania. Naczynia uzupełniają dekory graficzne inspirowane hałdami, koronkami, bakaliami oraz kwiatami wykonane metodą sitodruku farbami ceramicznymi. Wykonane prototypy w skali 1:1 z docelowych materiałów są gotowe do wdrożenia oraz produkcji. Zaprojektowana seria do deserów może być wykorzystana do dedykowanych jej deserów jak i również do innych potraw. Stylistycznym elementem łączącym jest oryginalna propozycja podania zestawu wraz z deserem oraz połączenie różnych materiałów.Fotel ginekologiczny wraz z elementami towarzyszącego wyposażenia / Karolina Hołdys / 2016Przedmiotem prezentowanej pracy magisterskiej jest problem wizyty w gabinecie ginekologicznym oraz projekt jego wyposażenia.
Punktem wyjścia była krytyczna ocena istniejącego stanu wyposażenia gabinetów ginekologicznych i okoliczności
towarzyszących badaniom, z samej natury intymnym. Research polegał na zebraniu informacji nie tylko o charakterze użytkowo-funkcjonalnym, ale również o psychologicznym oraz socjologicznym aspekcie użytkowania sprzętu medycznego. Zebrane informacje dotyczyły głównie sytuacji stresujących pacjentkę oraz budowania relacji pomiędzy lekarzem i osobą badaną. Badania te wykazały ogromny wpływ aranżacji przestrzennej gabinetu zabiegowego i jego wyposażenia dla wytworzenia ogólnej atmosfery zaufania i respektu.
Osobnym problemem były rozważania ergonomiczne dotyczące usytuowania pacjentki oraz właściwej pozycji pracy
osoby badającej. Wychodząc od graficznej analizy przebiegu wizyty w znanym sobie gabinecie, doszłam do propozycji alternatywnego porządku przestrzennego. Ten materiał był podstawą do zaprojektowania konkretnych
przedmiotów. W efekcie powstały następujące komponenty: fotel ginekologiczny, stołek lekarski oraz wielofunkcyjny modułowy parawan, pełniący m.in. rolę przybornika lekarza.Kredens w aspekcie współczesnego wnętrza i kultury stołu / Martyna Król / 2016Promotor pracy: dr hab. Agata Chmielarz
Konsultant: Piotr Pacałowski
Recenzent: dr Damian PietrekOświetlenie uliczne w aspekcie energooszczędności i poprawy bezpieczeństwa / Michał Kozłowski / 2014Promotor: prof. ASP Jerzy Wuttke
Recenzent: dr Agata Chmielarz
Konsultant: mgr Justyna Szulc-Więcek, mgr Małgorzata Tatoj
Współpraca: firma Pro-Mar
Zestaw oświetleniowy lamp ulicznych podporządkowany idei zapewnienia
skutecznego oświetlenia określonej przestrzeni, łatwości obsługi i konserwacji.
Projekt odpowiada na potrzebę poprawy bezpieczeństwa w mieście,
oraz obniżenia kosztów zużycia energii elektrycznej przez samorządy miast.
System SNOP przeznaczony jest do oświetlenia centrów miast, placów, ulic,
osiedli i parków w nowoczesnych miastach.
Zestaw składa się z trzech długości opraw o różnych mocach i pięciu wysięgników
z możliwością przedłużenia. Wysięgniki dostosowane są do słupów
dostępnych na rynku. Źródła światła w jakie wyposażone są oprawy to moduły
led, zintegrowane z soczewkami kształtującymi rozsył światła. Lampa jest
odporna na warunki pogodowe (IP 65), zabezpiecza komponenty wewnętrzne
przed wnikaniem pyłów i wilgoci. Jest opływowa – stwarza mały opór powietrza
i przyspiesza ściekanie wody. Dostęp do komponentów wewnętrznych
jest wygodny, możliwy dzięki otwarciu pokrywy oprawy.Projekt poszycia motocykla elektrycznegoPromotor: dr hab. Agata Chmielarz, prof.ASP
Recenzent: dr hab. Andrzej Sobaś, prof.ASPProjekt mebli dla dzieci współdzielących pokój.Promotor: dr hab. Agata Chmielarz, prof.ASP
Recenzent: dr Marta WięckowskaProjekt mebli dla dzieci współdzielących pokój.Promotor: dr hab. Agata Chmielarz, prof.ASP
Recenzent: dr Marta WięckowskaProjekt budki dla kotów wolno żyjących, jako element wspomagający pielęgnowanie relacji w społeczności pomagającej kotomPromotor: dr hab. Agata Chmielarz, prof.ASP
Recenzent: dr hab. Anna Kmita, prof.ASPProjekt budki dla kotów wolno żyjącychPromotor: dr hab. Agata Chmielarz, prof.ASP
Recenzent: dr hab. Anna Kmita, prof.ASPCzarka pamięciCelem projektu jest podniesienie świadomości dotyczącej szkodliwości stosowanych obecnie produktów nagrobnych, mobilizacja do zmiany nawyków w kontekście korzystania ze zniczy i kwiatów, a także zamanifestowania w godny sposób pamięci i szacunku wobec zmarłego.Zestawy naczyń ekspozycyjno-promocyjnych Śląskich deserów / Joanna Pastusińska / 2016Projekt zestawów naczyń do deserów Śląskich, w skład których wchodzą elementy takie jak szolka, puchar deserowy, podstawka, miseczka, filiżanka oraz spodek. Wszystkie elementy to połączenie kunsztu rzemiosła ceramicznego, toczenia w drewnie oraz nowoczesnej technologii tłoczenia metali i ich wycinania. Naczynia uzupełniają dekory graficzne inspirowane hałdami, koronkami, bakaliami oraz kwiatami wykonane metodą sitodruku farbami ceramicznymi. Wykonane prototypy w skali 1:1 z docelowych materiałów są gotowe do wdrożenia oraz produkcji. Zaprojektowana seria do deserów może być wykorzystana do dedykowanych jej deserów jak i również do innych potraw. Stylistycznym elementem łączącym jest oryginalna propozycja podania zestawu wraz z deserem oraz połączenie różnych materiałów.Fotel ginekologiczny wraz z elementami towarzyszącego wyposażenia / Karolina Hołdys / 2016Przedmiotem prezentowanej pracy magisterskiej jest problem wizyty w gabinecie ginekologicznym oraz projekt jego wyposażenia.
Punktem wyjścia była krytyczna ocena istniejącego stanu wyposażenia gabinetów ginekologicznych i okoliczności
towarzyszących badaniom, z samej natury intymnym. Research polegał na zebraniu informacji nie tylko o charakterze użytkowo-funkcjonalnym, ale również o psychologicznym oraz socjologicznym aspekcie użytkowania sprzętu medycznego. Zebrane informacje dotyczyły głównie sytuacji stresujących pacjentkę oraz budowania relacji pomiędzy lekarzem i osobą badaną. Badania te wykazały ogromny wpływ aranżacji przestrzennej gabinetu zabiegowego i jego wyposażenia dla wytworzenia ogólnej atmosfery zaufania i respektu.
Osobnym problemem były rozważania ergonomiczne dotyczące usytuowania pacjentki oraz właściwej pozycji pracy
osoby badającej. Wychodząc od graficznej analizy przebiegu wizyty w znanym sobie gabinecie, doszłam do propozycji alternatywnego porządku przestrzennego. Ten materiał był podstawą do zaprojektowania konkretnych
przedmiotów. W efekcie powstały następujące komponenty: fotel ginekologiczny, stołek lekarski oraz wielofunkcyjny modułowy parawan, pełniący m.in. rolę przybornika lekarza.Kredens w aspekcie współczesnego wnętrza i kultury stołu / Martyna Król / 2016Promotor pracy: dr hab. Agata Chmielarz
Konsultant: Piotr Pacałowski
Recenzent: dr Damian PietrekOświetlenie uliczne w aspekcie energooszczędności i poprawy bezpieczeństwa / Michał Kozłowski / 2014Promotor: prof. ASP Jerzy Wuttke
Recenzent: dr Agata Chmielarz
Konsultant: mgr Justyna Szulc-Więcek, mgr Małgorzata Tatoj
Współpraca: firma Pro-Mar
Zestaw oświetleniowy lamp ulicznych podporządkowany idei zapewnienia
skutecznego oświetlenia określonej przestrzeni, łatwości obsługi i konserwacji.
Projekt odpowiada na potrzebę poprawy bezpieczeństwa w mieście,
oraz obniżenia kosztów zużycia energii elektrycznej przez samorządy miast.
System SNOP przeznaczony jest do oświetlenia centrów miast, placów, ulic,
osiedli i parków w nowoczesnych miastach.
Zestaw składa się z trzech długości opraw o różnych mocach i pięciu wysięgników
z możliwością przedłużenia. Wysięgniki dostosowane są do słupów
dostępnych na rynku. Źródła światła w jakie wyposażone są oprawy to moduły
led, zintegrowane z soczewkami kształtującymi rozsył światła. Lampa jest
odporna na warunki pogodowe (IP 65), zabezpiecza komponenty wewnętrzne
przed wnikaniem pyłów i wilgoci. Jest opływowa – stwarza mały opór powietrza
i przyspiesza ściekanie wody. Dostęp do komponentów wewnętrznych
jest wygodny, możliwy dzięki otwarciu pokrywy oprawy.Oświetlenie uliczne w aspekcie energooszczędności i poprawy bezpieczeństwa / Michał Kozłowski / 2014Slajd z
-
Prace dyplomowe licencjackie
Projekt podejmujący problem City Farmingu, Kurnik stworzony dla miejskich miłośników kur i własnych jajek.Projekt mobilnego punktu pielęgniarskiego do poboru krwiZestaw naczyń dla kierowców dalekobieżnych.Podjęty problem to przygotowywanie posiłków w trasie, dla kierowców TIRów. Posiłki mają być zdrowe i łatwe do zrobienia.Zestaw naczyń dla kierowców dalekobieżnych.Podjęty problem to przygotowywanie posiłków w trasie, dla kierowców TIRów. Posiłki mają być zdrowe i łatwe do zrobienia.Zestaw naczyń dla kierowców dalekobieżnych.Podjęty problem to przygotowywanie posiłków w trasie, dla kierowców TIRów. Posiłki mają być zdrowe i łatwe do zrobienia.MokoszProjekt miejskiego "łapacza" wody deszczowej dedykowany na balkony.Projekt fotela bujanego do przestrzeni mieszkalnej / Kinga Pawlik / 2016Temat: Projekt fotela bujanego do przestrzeni mieszkalnej – strefa wypoczynku we współpracy z Dobroteką.
Autor: Kinga Pawlik
Promotor: dr hab. Agata Chmielarz
Asystent: mgr Piotr Pacałowski
Recenzent: mgr Jan Cegiełka
Współpraca: DobrotekaProjekt fotela bujanego do przestrzeni mieszkalnej / Kinga Pawlik / 2016Temat: Projekt fotela bujanego do przestrzeni mieszkalnej – strefa wypoczynku we współpracy z Dobroteką.
Autor: Kinga Pawlik
Promotor: dr hab. Agata Chmielarz
Asystent: mgr Piotr Pacałowski
Recenzent: mgr Jan Cegiełka
Współpraca: DobrotekaProjekt elementów wyposażenia przestrzeni mieszkalnej / Małgorzata Romanowska / 2016Projekt elementów wyposażenia przestrzeni mieszkalnej
– strefa salonu we współpracy z Dobroteką
autor: Małgorzata Romanowska
promotor: dr hab. Agata Chmielarz
recenzent: mgr Jan Cegiełka
asystent: mgr Piotr PacałowskiProjekt elementów wyposażenia przestrzeni mieszkalnej / Małgorzata Romanowska / 2016Projekt elementów wyposażenia przestrzeni mieszkalnej
– strefa salonu we współpracy z Dobroteką
autor: Małgorzata Romanowska
promotor: dr hab. Agata Chmielarz
recenzent: mgr Jan Cegiełka
asystent: mgr Piotr PacałowskiZestaw naczyń dla gastronomii /Joanna Pastusińska / 2014Projekt jest odpowiedzią na problem i brak atrakcyjnych rozwiązań dla polskiej kuchni. Wiele staropolskich potraw nadal króluje w menu, w wielu karczmach. Potrawami, które wybrałam z wielu to smalec podawany z pieczywem oraz ogórkiem, bigos, barszcz biały z jajkiem i kiełbasą, grillowana kiełbasa oraz grzane wino. Dania te nie posiadają atrakcyjnego wyglądu. Mogą być podane w naczyniu, które sprawi, że staną się estetyczne. Klient będzie usatysfakcjonowany nie tylko z powodu smaku, ale także ze sposobu podania danego dania. Naczynia, które zaprojektowałam można wykorzystać nie tylko do wyżej wymienionych dań ale także do innych. Przykładem może być naczynie płytkie 17 cm. Na nim atrakcyjnie prezentować będą się konfitury bądź dżem owoce, musli, masło... Może służyć jako naczynie wykorzystywane na imprezach obsługiwanych przez firmy cateringowe.Projekt podejmujący problem City Farmingu, Kurnik stworzony dla miejskich miłośników kur i własnych jajek.Zestaw naczyń dla kierowców dalekobieżnych.Podjęty problem to przygotowywanie posiłków w trasie, dla kierowców TIRów. Posiłki mają być zdrowe i łatwe do zrobienia.Zestaw naczyń dla kierowców dalekobieżnych.Podjęty problem to przygotowywanie posiłków w trasie, dla kierowców TIRów. Posiłki mają być zdrowe i łatwe do zrobienia.Zestaw naczyń dla kierowców dalekobieżnych.Podjęty problem to przygotowywanie posiłków w trasie, dla kierowców TIRów. Posiłki mają być zdrowe i łatwe do zrobienia.Projekt fotela bujanego do przestrzeni mieszkalnej / Kinga Pawlik / 2016Temat: Projekt fotela bujanego do przestrzeni mieszkalnej – strefa wypoczynku we współpracy z Dobroteką.
Autor: Kinga Pawlik
Promotor: dr hab. Agata Chmielarz
Asystent: mgr Piotr Pacałowski
Recenzent: mgr Jan Cegiełka
Współpraca: DobrotekaProjekt fotela bujanego do przestrzeni mieszkalnej / Kinga Pawlik / 2016Temat: Projekt fotela bujanego do przestrzeni mieszkalnej – strefa wypoczynku we współpracy z Dobroteką.
Autor: Kinga Pawlik
Promotor: dr hab. Agata Chmielarz
Asystent: mgr Piotr Pacałowski
Recenzent: mgr Jan Cegiełka
Współpraca: DobrotekaProjekt elementów wyposażenia przestrzeni mieszkalnej / Małgorzata Romanowska / 2016Projekt elementów wyposażenia przestrzeni mieszkalnej
– strefa salonu we współpracy z Dobroteką
autor: Małgorzata Romanowska
promotor: dr hab. Agata Chmielarz
recenzent: mgr Jan Cegiełka
asystent: mgr Piotr PacałowskiProjekt elementów wyposażenia przestrzeni mieszkalnej / Małgorzata Romanowska / 2016Projekt elementów wyposażenia przestrzeni mieszkalnej
– strefa salonu we współpracy z Dobroteką
autor: Małgorzata Romanowska
promotor: dr hab. Agata Chmielarz
recenzent: mgr Jan Cegiełka
asystent: mgr Piotr PacałowskiZestaw naczyń dla gastronomii /Joanna Pastusińska / 2014Projekt jest odpowiedzią na problem i brak atrakcyjnych rozwiązań dla polskiej kuchni. Wiele staropolskich potraw nadal króluje w menu, w wielu karczmach. Potrawami, które wybrałam z wielu to smalec podawany z pieczywem oraz ogórkiem, bigos, barszcz biały z jajkiem i kiełbasą, grillowana kiełbasa oraz grzane wino. Dania te nie posiadają atrakcyjnego wyglądu. Mogą być podane w naczyniu, które sprawi, że staną się estetyczne. Klient będzie usatysfakcjonowany nie tylko z powodu smaku, ale także ze sposobu podania danego dania. Naczynia, które zaprojektowałam można wykorzystać nie tylko do wyżej wymienionych dań ale także do innych. Przykładem może być naczynie płytkie 17 cm. Na nim atrakcyjnie prezentować będą się konfitury bądź dżem owoce, musli, masło... Może służyć jako naczynie wykorzystywane na imprezach obsługiwanych przez firmy cateringowe.Slajd z
-
Pracownia projektowania produktu_prace studenckie
Fotel samochodowy dla firmy Spline.Gra do nauki języka w dwujęzycznej grupie dzieci.
Projekt opakowania na sałatkę / Klaudia Gołaszczyk / 2015Projekt opakowania na sałatkę / Klaudia Gołaszczyk / 2015Projekt opakowania na sałatkę / Klaudia Gołaszczyk / 2015Projekt sofy tapicerowanej dla młodzieży / Magdalena Habarta / 2015–16Prowadzący: dr hab A.Chmielarz
Współpraca : PressmebelGra do nauki języka w dwujęzycznej grupie dzieciProjekt systemu przeciwzalaniowego / Klaudia Gołaszczyk / 2013–14Projekt systemu przeciwzalaniowego / Klaudia Gołaszczyk / 2013–14Opakowanie na sałatkę / Małgorzata Sobczyk /Współpraca z firmą JokeyOpakowanie na sałatkę / Małgorzata Sobczyk /Współpraca z firmą JokeyPodstawka pod jajko / Katarzyna Kalnik / 2015–16Projekt narożnika z funkcją spania / Katarzyna Mętelska /Projekt sofy / Rusnak David