Aktualności 31.05.2019

Łódź Design Festival 2019 – nagroda dla wykładowcy ASP w Katowicach

Bogdan Kosak wygrywa w konkursie ON The Table i otrzymuje 10.000 zł.

W uzasadnieniu werdyktu, kuratorka wystawy ON The Table – Magdalena Gazur – podkreśliła ciekawą formę interpretacji oraz interesujące skojarzenia, jakie budzi. – Mam nadzieję, że projekt będzie się rozwijał – dodała Gazur.

Projekt ON The Table podejmuje tematykę wspólnej przestrzeni podczas posiłków. Poprzez medium, jakim jest ceramika, dyskutujemy o naszych obecnych rytuałach podczas jedzenia. Na konkursową wystawę złożyły się realizacje zadania projektowego – zestawy składające się z kubka i talerza – do wykonania których zaproszono 11 polskich ceramików i studiów ceramicznych. Naczynia powstały w materiale ceramicznym (porcelana, fajans, kamionka lub porcelit) w taki sposób, aby możliwe było ich powielanie.

– Mój projekt składa się z kilku cytatów – powiedział Bogdan Kosak, odbierając nagrodę. – Mają one posłużyć do tego, aby zastanowić się, co trafia na nasz stół i jaką odpowiedzialność przy nim czujemy. Nadszedł czas refleksji i z tego się bardzo cieszę – dodał Kosak.

Do 5 czerwca trwać będzie plebiscyt internetowy, w którym można głosować na ulubiony zestaw. Szczegóły na stronie www.onthetable.art.

Autor o swojej pracy
Po obiedzie jest deser, ale bywa i tak, że są tabletki.
Naczynia PO OBIEDZIE – talerz deserowy o średnicy 15 cm i mały kubek na podstawce, która jest jednocześnie pojemnikiem na drobne „suplementy”, tworzą zestaw wspomagający refleksję nad tym, czym stało się jedzenie.
Zestaw nie służy wyłącznie zaspokojeniu kaprysu znudzonego konsumenta czy zwiększenia zysku producenta – jest przede wszystkim narzędziem w poszukiwaniu równowagi pomiędzy potrzebą a przyjemnością. Jest próbą zwrócenia uwagi na otaczającą nas rzeczywistość, na świat nadmiernej konsumpcji, braku miary i rozsądku. Karmieni produktami przez przemysł spożywczy, sami stajemy się produktem, zwolnionym z funkcji samodzielnego myślenia.
Inspiracją dla projektu była historia z początku ubiegłego wieku, opowiedziana przez Annę Magę. Jej ojciec, Józef Hertel, za otrzymywane od rodziców kieszonkowe z przeznaczeniem na dojazd tramwajem do szkoły wolał w cukierni kupować okruchy. Dlatego talerz deserowy został zaprojektowany z myślą o bajaderce – deserze idealnym, bo zrobionym z resztek, z szacunku dla pracy i pokarmu.

Bogdan Kosak
Urodził się w 1966 roku w Suminie. Absolwent Średniego Studium Ceramicznego w Katowicach. Dyplom licencjacki obronił na Wydziale Szkła i Ceramiki Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. Zajmuje się projektowaniem porcelany użytkowej i rzeźbą ceramiczną. Prowadzi warsztaty i spotkania propagujące tradycyjne rzemiosło i nowoczesne wzornictwo w ceramice.W 1995 roku założył eksperymentalną pracownię – Modelarnię Ceramiczną. Od 2012 roku prowadzi Pracownię modelowania i ceramiki użytkowej w ASP w Katowicach.
Laureat nagród głównych konkursu Śląska Rzecz (2006, 2011). Jego prace znajdują się m.in. w zbiorach Muzeum Narodowego w Warszawie, Muzeum Narodowego w Krakowie, Muzeum Śląskiego w Katowicach czy w Zamku Cieszyn.


Łódź Design Festival to najstarszy festiwal designu w Polsce, organizowany od 2007 roku, poświęcony wzornictwu przemysłowemu, projektowaniu graficznemu, architekturze, rzemiosłu, kreowaniu usług i interakcji. Festiwal aspiruje do miana najbardziej opiniotwórczego wydarzenia dotyczące designu w Europie Środkowo–Wschodniej. Każdego roku na festiwalu prezentowane są najważniejsze trendy i kierunki w światowym wzornictwie. Festiwal co roku w ramach konkursu make me! oraz plebiscytu must have! wyróżnia najlepsze projekty i wdrożenia polskich i zagranicznych projektantów. Jest również platformą spotkań między twórcami, producentami i dystrybutorami, umożliwia i zachęca do udziału w projektach ukierunkowanych na rozwój biznesowy polskiej branży wzorniczej.

Na Łódź Design Festival 2019 zaprosili: Ceramika Paradyż – Mecenas festiwalu, Łódzkie Centrum Wydarzeń, Miasto Łódź oraz partnerzy: Dajar Horeca i marka Ambition.
Więcej informacji: www.lodzdesign.com

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.