Aktualności 16.09.2021

Wirtualna Biblioteka Nauki

– Możesz mieć dostęp do światowych zasobów wiedzy – elektronicznych baz danych oraz czasopism i publikacji naukowych w wersji elektronicznej – informuje Biblioteka ASP w Katowicach.

Do treści prezentowanych w Wirtualnej Bibliotece Nauki można zalogować się on-line poprzez program HAN używając loginu i hasła użytkowanika Biblioteki ASP w Katowicach. Polecane bazy:

Ebsco 
Umożliwia korzystanie z wielu elektronicznych czasopism pełnotekstowych, książek i gazet.

Springer Link 
Czasopisma, w tym 2235 tytułów bieżących ze wszystkimi dostępnymi rocznikami do 1997 r. oraz głębokie archiwa dla około 1000 czasopism. Ponadto ok. 137.000 książek elektronicznych wydanych w latach 1888-1989, 1990-1999, 2000-2004, 2005-2009, 2010-2014, 2015-2019.

Wiley Online Library 
Baza zawiera kolekcję artykułów z czasopism bieżących z rocznikami od 1997 roku z zakresu m.in. sztuki i dziedzin pokrewnych, nauk humanistycznych i społecznych.

Science Direct (Elsevier) →
Elektroniczne wersje czasopism Elsevier udostępniane w formie bazy danych. W bazie znajduje się 1819 tytułów czasopism w wersji pełnotekstowej, łącznie ponad 10 mln artykułów i rozdziałów z książek. Licencja krajowa Elsevier obejmuje także wybrane pakiety książek zakupione w latach 2015 i 2016: 1712 monografii z lat 2013 i 2014 oraz 803 wolumeny serii książkowych lub serii poradnikowych  z lat 2011-2015. 

nature.com 
Czasopismo Nature, roczniki od 2010

sciencemag.org 
Czasopismo Science, roczniki od 1997

E-czasopisma 
Wyszukiwarka czasopism dostępnych w ramach licencji krajowych

E-książki 
Przeglądarka dziedzinowa i wyszukiwarka książek dostępnych w ramach licencji krajowych

Infona 
Archiwum krajowe wraz z bieżącymi zasobami i codzienną aktualizacją czasopism Elsevier, Springer i Wiley, książki Springer z lat 2004, 2005 i 2009-2011 oraz książki Wiley z lat 2009 i 2015, ponadto archiwa licencji konsorcyjnych ACS i IEEE oraz otwarte zasoby polskie

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.